IMD-system

Tlab hjälper fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att installera kostnadseffektiva IMD-system. Vi erbjuder en trygg och prisvärd helhetslösning där vi ansvarar för allt från installation till drift.

Vad innebär individuell mätning och debitering?

Genom att installera ett IMD-system blir er fastighet en del av en grönare utveckling samtidigt som ni sparar pengar. Så mycket som 40 % av världens energianvändning går åt till att värma eller kyla fastigheter och ett IMD-system har visat sig minska förbrukningen med 25–35 %. I längden innebär detta exempelvis lägre avgifter på lägenheterna och en avsevärt minskad miljöpåverkan.

IMD står för Individuell Mätning och Debitering. Ett sådant system mäter och debiterar förbrukningen av varmvatten, el och värme på lägenhetsnivå. I Sverige ingår vanligen värme och varmvatten i hyran, men allt fler fastighetsägare väljer att installera IMD-system på grund av de många fördelarna det innebär för boende såväl som för fastighetsägare och miljön.

Allt fler IMD-system installeras i både i hyreshus och i bostadsrättsföreningar. Här går vi igenom allt du som boende behöver veta:

  • Du kan följa din förbrukning

Ett IMD-system gör att du har möjlighet att följa ditt hushålls förbrukning. Att bli medveten som sin egen förbrukning har enligt flera studier visat sig bidra till en minskad förbrukning, vilket i sin tur minskar dina kostnader. Statistiskt sett minskar förbrukningen med 25-35 % – både för hyresrätter och bostadsrättsföreningar.

  • En rättvis kostnadsfördelning

Med ett IMD-system betalar du som boende enbart för din egen faktiska förbrukning i stället för husets genomsnittliga. Utan ett individuellt mätsystem betalar sparsamma boende indirekt för de högförbrukande hushållen då kostnaden för till exempel varmvatten annars avgörs av storleken på lägenheten.

  • Goda möjligheter att minska din miljöpåverkan

Då en installation sannolikt kommer att bidra till att du minskar din förbrukning gör du inte bara din plånbok en tjänst, utan även miljön. Då hela 40 % av världens energianvändning går åt till att värma och kyla fastigheter möjliggör detta en avsevärd minskad miljöpåverkan.

  • Lägre avgifter på lägenheterna

IMD medför många gånger lägre avgifter på lägenheterna, vilket med stor sannolikhet ökar lägenhetsvärdet i det långa loppet.